lördag 3 november 2007

Allahelgons dag

okej, jag har gjort lite efterforskning.

"Alla helgons dag är i Sverige en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober–6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Vid en helgdagsreform 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sin tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allahelgonadagen."
-wikipedia

Altså. I sverige, i år.-
31 oktober-halloween. Firas med Bus eller godis.

1 november-allahelgonadagen-ingen helgdag, men står med i almanackan. Den dagen då katolikerna firar de helgon som inte har några egna dagar. Är inte helgdag eftersom vi är luteraner i sverige och inte dyrkar helgon.

Lördagen den 3 november- Alla helgons dag. En dag då vi minns de döda, och tänder ljus på deras gravstenar, för att hedra.

"Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska (engelskspråkliga) länder. Kom till USA med invandrare från Irland

Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden.

Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg."
-Nordiska museét

2 kommentarer:

Anonym sa...

Öken jag är förvirrad

Camaé sa...

haha jag blev också det när jag hittade det här :p